Om den nya boken

EN KORT PROMENAD PÅ VATTEN

Så lurade Jesus hela världen och sig själv

EN LITEN TITT PÅ STORYN
Jesus var en utmärkt illusionist och bluffmakare, som byggde en lära på inslag från andra religioner. De himmelska mirakel som folk ännu talade om, var skickligt regisserat taskspeleri. Alla löften om nåd och frälsning hittade han på för att få kontroll över andra människor.

Tomas Båtbyggaren visste det mesta om Jesus. I ungdomen tillhörde de samma gäng och lurade godtrogna främlingar på pengar.

Långt senare i livet ska Tomas konfronteras med sina minnen. Han räddar den indiske pojken Bibi från galgen och tillsammans flyr de från det romerska lydriket Palestina.

Flykten blir dramatisk. En sandstorm överraskar dem i Egypten och deras vägvisare omkommer. I en hamn vid Röda havet mönstrar de på ett skepp som under färden till Indien attackeras av pirater.

Under flykten uppstår en varm vänskap mellan den äldre mannen och pojken. Änkemannen Tomas tvivlar på att det finns någon gud. Så som världen ser ut kan ingen allsmäktig skapare ansvara för resultatet. Gud måste vara ett tankespöke framfött av den jordiska överheten som ett verktyg för att skrämma okunniga och vidskepliga undersåtar till lydnad.

För Bibi låter det närmast som ett dåligt skämt med en ensam gud. I hans hinduiska himmel kryllar det av gudar och andeväsen med olika uppgifter och dignitet. Som hindu väljer han den gud som han tror sig ha störst nytta av och fungerar det inte tar han någon annan.

Under flykten börjar Tomas misstänka att någon stulit hans identitet. Bland skuggorna bidar någon sin tid. Någon som vill honom illa.

I Israel, Egypten och de indiska delstaterna Kerala och Tamil Nadu har Calle Hård letat efter miljöer till sin nya roman. Här med hustru Marianne på besök i Jesus hemtrakter.


Bilderna nedan kan laddas hem

Får användas i recensioner, marknadsföring etc.
Omslaget är formgivet av Maria Persson, Plokk.

Författarporträtt
Foto: Joy David

 

/omslag_en-kort-promenad-pa-vatten.jpg

Nya boken: En kort promenad på vatten - så lurade Jesus hela världen och sig själv