Recensioner

TOPPBETYG AV BIBLIOTEKSTJÄNST - FEM POÄNG AV FEM

En kort promenad på vatten. Så lurade Jesus hela världen och sig själv.
Rosenboms boklåda. 245 s. Pocket.

Calle Hård af Segerstad (född 1946 i Vasa, Finland) är svensk journalist och författare med flera böcker bakom sig. En kort promenad på vatten utspelar sig i Palestina och vattenvägen söderöver till södra Indien omkring år 50 e.Kr. Kastlöse Bibi är på flykt mot Rom, möter judiske Tomas Båtbyggaren och så börjar en halsbrytande färd undan romerska soldater, het ökenvind och pirater i Arabiska havet. Bibi är vetgirig och Tomas berättar om båtbyggeri, gudstron och illusionisten Jesus som låtsades gå på vatten. Tomas var Tvivlaren i Jesu gäng. Den allsmäktige, straffande guden är människans tankespöke. Hinduiske Bibi föredrar sitt menageri av nyttiga gudar. Vänskapen mellan ynglingen och gamlingen skildras finstämt och med humor genom Tomas mätta livserfarenhet och Bibis livshunger. Maria kanske lurade Jesus och andra att tro på Guds enfödde? Romanen är mycket tänkvärd läsning för den som tror på en eller flera gudar.
Helhetsbetyg: 5.Tor Flensmarck.


Västerbottens-Kuriren 2018-09-03:

RAPPT OM JESUS TID PÅ JORDEN

Varför vara blygsam när man istället kan ge sig i kast med de stora frågorna? Som huruvida Jesus verkligen var Guds son?

Holmöbon, författaren och tidigare journalisten Calle Hård – som jobbat på både Expressen och VK– ger sig alltså i kast med ett område där det finns gott om åsikter, minst sagt. Men han gör det inte med en tung faktabok, utan har skrivit en rapp och lättsam roman som hela tiden rör sig framåt.

Men Calle Hård skriver inte direkt om Jesus utan historien tar sig början år 50 då Jesus redan blivit korsfäst. Den unge indiern Bibi har tagit sig till Palestina där han träffar båtbyggaren Tomas, och de blir vänner. Men Tomas var också en av de män som mötte Jesus och, låt oss säga, att han inte var imponerad. Han har i historien gjort sig känd som Tomas tvivlaren men i den här historien har han rimliga förklaringar till alla mirakel som Jesus påståtts ha gjort.

Den indiske pojken har många frågor och kan inte förstå varför människor bara har en gud här i landet, i Indien är det gott om dem.

Mötet mellan dessa två personer är främst en litterär lösning på läsarens frågor då läsarens frågor blir besvarade i deras samtal. Vi får på så vis veta en del av hur tillvaron kunde te sig på den här tiden. Och Calle Hård har skaffat sig mycket fakta, det märks inte minst på den omfattande litteraturlistan, och då är det en konst att inte börja föreläsa för läsaren. Det gör han inte.

Däremot kommer jag inte riktigt nära personerna. Både Tomas och Bibi förblir konstruktioner, de ska bära upp berättelsen men de blir rätt tunna trots alla deras tankar. Jag blir mer nyfiken på den tidens vardagsliv med religioner, makthavare och föreställningar och på det viset blir En kort promenad på vatten en effektiv introduktion till en spännande tid.

Men är Calle Hårds teorier om Jesus välgrundade? Om det vågar jag inte uttala mig, och oavsett vad jag anser kan jag tänka mig att i den här frågan är folk inte beredda att byta åsikter särskilt lättvindigt.

LARS BÖHLIN